inspiracje
sprawdź przepisy nutrifresh

Oszczędzaj czas

Współczesna rodzina ma coraz mniej czasu
dla siebie, dlatego warto polegać
na produktach oszczędzających czas.

 

Czytaj więcej

Utrzymuj żywność dłużej świeżą i oszczędzaj pieniądze

Przeciętny Polak marnuje 247 kg żywności rocznie. To ogromne straty w domowym budżecie. Utrzymywanie świeżości pozwala dużo zaoszczędzić.

 

Czytaj więcej

Jak przygotować posiłki
jednego dnia na cały tydzień?

Odpowiedni dobór składników pozwoli Ci
przygotować pyszne zestawy lunchowe na cały
tydzień w jeden dzień! Wreszcie znajdziesz czas
dla siebie i rodziny.

Czytaj więcej

Którą żywność można przechowywać
w lodówce najdłużej?

Układanie jedzenia w lodówce powinno być zadaniem łatwym, acz przemyślanym. Dowiedz się, jak przechowywać poszczególne produkty i nie marnuj żywności!

Czytaj więcej

Jaką dietę pudełkową
wybrać do biura?

Coraz więcej pracowników zamiast zamawiać jedzenie, decyduje się na skomponowanie swojego własnego zdrowego lunchboxa.
Dowiedz się co powinno się w nim znaleźć!

Czytaj więcej
Oszczędzaj czas
Patrzysz na lunch boxy
swoich kolegów i koleżanek w pracy
i zazdrościsz im pięknych kolorowych, starannie przygotowanych,
instagramowych dań?

Masz ochotę przyjść jutro z podobnym boxem, ale wydaje Ci się,
że ich przyrządzenie
zajmie Ci za dużo czasu?

To prawda. Przygotowanie domowych zestawów pudełkowych faktycznie wymaga poświęcenia chwili uwagi.
Musisz jednak pamiętać, że szykując pyszne i zdrowe pudełka na tydzień pracy nawet przez kilka godzin, zyskasz
o wiele więcej czasu w ciągu, i tak zabieganego, tygodnia.
Dzięki takiemu rozwiązaniu unikniesz dylematu „hmmm co dziś na obiad”, niezdrowych przekąsek, gdy nie będziesz mieć siły na przyrządzenie czegoś bardziej przemyślanego i przede wszystkim, podarujesz zaoszczędzony czas sobie
i swojej rodzinie.

Oprócz tego, samo tworzenie dań do pudełek może nie być wcale tak czasochłonne jak myślisz, jeśli zastosujesz się
do podanych wskazówek:

• Korzystaj z wysokiej jakości gotowych półproduktów.
• Używaj bogatych w witaminy mrożonek.
• Zawekuj to, co Ci pozostanie, np. zupę, czy sok, który może stanowić bazę do innego dania z pudełka.
• Wybieraj proste, kilkuskładnikowe przepisy (a najlepiej zainspiruj się naszymi przepisami! 🙂 ).

Utrzymaj świeżą żywność dłużej i oszczędzaj pieniądze
Dzisiejszy obiad
wyszedł przepysznie!
Dobrze, że jeszcze
dużo go zostało…
Ale…Oby się nie popsuł!
Szkoda by było mojej pracy…
I pieniędzy…

Cieszymy się, że jesteś świadomym konsumentem!

By jak najdłużej cieszyć się świeżym jedzeniem, zastosuj się do poniższych wskazówek:
• Wkładaj potrawy do szczelnych opakowań Nutrifresh.
• Resztki umieszczaj w czystych i płytkich pojemnikach z przykryciem.
• Nigdy nie wkładaj ciepłego jedzenia do lodówki, ponieważ spowodujesz podniesienie jej temperatury!
• Sprawdzaj regularnie temperaturę w lodówce, a jeśli Twój sprzęt nie ma takiej funkcji, zakup w tym celu specjalny termometr).
• Sosy przechowuj w osobnych opakowaniach i dodawaj je dopiero przed ponownym podaniem.

I jeszcze jedna rada:
Gotuj i jedz to, co Ci smakuje, by przez kilka dni móc cieszyć się świeżym ulubionym posiłkiem!

Jak przygotować posiłki jednego dnia na cały tydzień?
Wydaje Ci się to 
trudnym zadaniem?

Gwarantujemy, że nabierzesz wprawy, jeśli tylko 
dobrze przemyślisz składniki.

Dania, które należy zjeść na początku tygodnia:
Mogą to być potrawy składające się z mniej trwałych produktów niepoddanych obróbce termicznej – surowych ryb, mięsa, surówek. Takie posiłki powinny być zjedzone maksymalnie w ciągu 2 dni, więc jeśli będziesz przygotowywać lunchboxy z tego typu składników w weekend, musisz je zjeść w poniedziałek.

Dania na kolejne dni:
Tutaj stawiamy na obróbkę termiczną – gotowanie, smażenie i pieczenie. Fajnym pomysłem na tego typu obiady są wszelkiego rodzaju zapiekanki, makarony i risotta. Dania tego typu, przechowywane w pojemnikach Nutrifresh, spokojnie mogą stać w lodówce nawet do 4 dni nie tracąc przy tym smaku. Jeśli przygotujesz je w weekend, możesz odgrzać je we wtorek lub środę.

Dania na ostatnie dni tygodnia:
Są dania, które z biegiem czasu nabierają coraz więcej smaku. Długi okres leżakowania sprzyja daniom zawierającym kapustę i grzyby (wiadomo że w tym rankingu najlepiej wypada bigos). Jednak pamiętaj, że jest to dość ciężkie danie, więc jeśli masz ochotę na coś lżejszego, przygotuj potrawę nadającą się do mrożenia – wszelkiego rodzaju mięsne i wegetariańskie kotlety, pierogi, czy krokiety. Dania te możesz mrozić bezpośrednio w naszych pojemnikach i w łatwy sposób odmrozić pod koniec tygodnia.

Dobra rada!
Jeśli zabraknie Ci miejsca w zamrażarce, pomyśl o wekowaniu potraw – spokojnie wytrzymają do 7 dni!

Którą żywność można przechowywać w lodówce najdłużej?
Zabierz lodówkę ze sobą!
Nasza regulowana torba na lunch została zaprojektowana tak,
aby utrzymać zawartość zarówno
w cieple, jak i chłodzie –
w zależności od Twoich potrzeb!

Za najbardziej racjonalną metodę długotrwałego przechowywania żywności w lodówce uznaje się mrożenie. Ten proces nie zmienia struktury białek, nie powoduje jełczenia tłuszczu, a żywność nie traci witamin. Mrożonki możesz śmiało trzymać nawet rok!

Pamiętaj! Im szybciej coś zamrozisz, tym lepsza będzie jego jakość!

Gdy nie masz ochoty mrozić jedzenia, tylko przechować je w lodówce, zastosuj się
do poniższych rad jak postępować z daną żywnością:

• Pieczywo – kładź je w naszych specjalnych pojemnikach na środkowej półce i nie trzymaj dłużej niż miesiąc.
• Cytrusy, ogórki, kalafior, brokuł przetrwają w naszych pojemnikach w lodówce do 10 dni,
• Papryka, pomidory i pieczarki – będą świeże około 5 dni.
• Sałata – w jej przypadku musisz pamiętać by nie przechowywać jej w foliowym worku, ponieważ sprzyja to wytworzeniu się niezdrowych substancji. Przechowuj ją w pojemniku Nutrifresh do 4 dni.
• Mleko – otwarty karton koniecznie wypij w ciągu 3 dni.
• Ser żółty – w naszym opakowaniu przetrwa spokojnie dwa tygodnie.
• Sery twarogowe – te pakowane w pergamin powinny być przechowywane nie dłużej niż 48 godzin od daty produkcji.
• Masło – otwarte przechowuj w naszym opakowaniu i spożyj w ciągu tygodnia.
• Margaryna – zachowa świeżość przez co najmniej trzy tygodnie.

jaką dietę pudełkową wybrać do biura?
Śniadanie to podstawa, wiadomo.
Bez niego ani rusz z domu!
Za to do pracy zabierz lunch – szybki i pomysłowy posiłek, który świetnie i nieobciążająco zaspokoi Twój głód.

Jaki powinien być idealny lunch?
Apetyczny w odbiorze, wygodny w konsumpcji, bogaty w nieprzeciętne walory smakowe i składniki odżywcze.
Dobrze skomponowany lunch pomoże Ci w pracy – wesprze koncentrację, utrzyma stabilny poziom glukozy we krwi, nie spowoduje wzdęć. Najlepiej, by składał się z jednego większego dania i przekąski (najlepiej składającej się ze świeżych owoców).

Warzywa sezonowe
Podstawą lunch boxu powinny być różnorodne, bogate w witaminy warzywa sezonowe. Z surowych warzyw najlepiej sprawdzają się te twarde, które nie puszczają szybko soku – pomidorki koktajlowe, mini marchewki, seler naciowy i rzodkiewki. Jeśli chodzi zaś o gotowane, tu możemy szaleć do woli dając upust swoim kubkom smakowym i wyobraźni!

Białko
Do warzyw sezonowych, które powinny zajmować ½ naszego boxu, należy dodać ¼ składników, które najbardziej zaspokoją Twój głód, czyli tych składających się z białka. Mogą to być ryby, chude mięso, mleko, jajka, sery, czy w przypadku wegan, strączki takie jak fasola, soczewica, soja lub tofu.

Węglowodany
Powinny one zajmować również ¼ pysznego boxa. Najlepiej wybierz te złożone, ponieważ wysoka zawartość błonnika uchroni Cię przed napadami głodu. Na pewno lubisz coś z tej grupy i cieszyć się będziesz takim lunchowym dodatkiem jak ryż, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, kasza gryczana, kasza jaglana, pęczak, kuskus, bulgur, czy komosa ryżowa.

Dobra rada!
Najlepszą kombinacją jest zestawienie w jednym posiłku roślin strączkowych i zbóż, ponieważ to połączenie uzupełnia aminokwasy i podnosi wartość białka pochodzącego ze strączków.

Super food
Skorzystaj z super produktów bogatych w błonnik, witaminy i wartości odżywcze. Super food mają to do siebie, że wystarczy ich niewielka ilość, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na dany składnik. Posyp danie kiełkami słonecznika lub rzodkiewki, dodaj ulubionych prażonych pestek, orzechów i świeżych ziół.

Zdrowy tłuszcz
Twoja kropka nad “i”. Okrasa, która sprawi, że lunch box będzie pełnowartościowy. Zdrowy tłuszcz poprawi przyswajanie przez organizm witamin A,D,E i K. Jaki najlepiej wybrać? Masło klarowane, olej rzepakowy, lniany lub oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.

przepisy
Czas na Twoje lunchboxy!
Gwarantujemy, że pokochasz je z naszymi prostymi przepisami.

Wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies) oraz podobne technologie w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz zawsze wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że cookies będą zapisane w pamięci urządzenia.